Imunita Optikou TCM – časť I.

23. marca 2025

Obranyschopnosť alebo imunita, je dnes jednou z najviac skloňovaných tém súčasnosti. Myslím si že právom, lebo v situácii v ktorej sa nachádzame, je to jeden z mechanizmov na ktorý sa musíme spoliehať v boji s vírusom, ktorý tak neuveriteľne sužuje našu spoločnosť. V časoch ako sú tieto, nie je jednoduché zostať v pokoji a nad vecou, lebo či už to vnímame alebo nie, kolektívne vedomie našej spoločnosti je presýtené strachom a obavami o budúcnosť a ľudské životy. Práve tieto atribúty vôbec neprospievajú nášmu zdraviu, a čo je ešte horšie, oslabujú našu prirodzenú obranyschopnosť. Netreba sa však báť a opúšťať, vždy existuje spôsob ako z tohto začarovaného kruhu vyjsť von. Preto sa radšej s dôverou pustime do posilňovania našej imunity využitím niektorých princípov TCM.

Wei Qi (Ochranná Qi)

            Ako už bolo viackrát povedané, z hľadiska TCM je podstatou človeka qi. Každý orgán má svoju qi, ktorá je výrazom látkovej výmeny v danom okamihu a zároveň je aj výslednicou všetkých dielčích qi celého organizmu. Je zdrojom všetkých zmien, každého pohybu. Je vitálnym základom organizmu. Qi možno rozdeliť na zdedenú a získanú. Prenatálna (zdedená) qi je pôvodcom života človeka i jeho formy – tela, avšak po narodení musí byť neustále doplňovaná na tzv. postnatálnu(získanú) qi. Hmotnú podobu tela formuje yinová zložka qi a životnosť mu dáva jej yangová zložka. Vo vnútri medzi orgánmi koluje tzv. vyživujúca qi, ktorá má yinovú povahu. Kým v povrchových úrovniach organizmu, rovnako aj okolo neho sa koncentruje ochranná qi, takzvaná Wei Qi, ktorá má yangovú povahu. Chráni organizmus pred vonkajšími škodlivými vplyvmi, hlavne pred poveternostnými zásahmi z prostredia. Tvorí naše „energetické brnenie“, ktoré odráža útoky patogénov alebo teda iným slovom Xie Qi (škodlivú energiu) z okolia. Jej kvalita závisí od vrodených a získaných faktorov. Vrodené sú v našom ponímaní genetické vplyvy, teda sa s nimi rodíme a sú nemenné, kým získané faktory odrážajú celkový stav organizmu a ten ovplyvniť môžeme. Poďme sa postupne pozrieť na jednotlivé orgány (prirodzene máme na mysli energetické orgány), ktoré sú zodpovedné za našu obranyschopnosť. Najdôležitejšími orgánmi pre posilnenie imunity z hľadiska TCM sú    Slezina (Pi), Pľúca (Fei) a Obličky (Shen).

Slezina Pi (pchi)

            Orgány prináležiace elementu ZemeSlezina a Žalúdok. Qi týchto orgánov odkazuje na fungovanie celého tráviaceho systému. Pokiaľ je táto qi silná, máme chuť do jedla a účinne a dobre funguje naše trávenie od žalúdka až po črevá. Pokiaľ je slabá, strácame chuť k jedlu a trpíme rôznymi zažívacími problémami. Môžeme sa tiež cítiť slabí a ľahko sa unaviť.

            Slezina je zodpovedná za výživu a zvlhčovanie tkanív a svalov, rovnako aj za rozvod telesných tekutín v organizme. Má na starosti všetky sliznice, teda miesta ktorými môžu do organizmu prenikať vírusy a baktérie. Preto by sme v časoch ako sú tieto, mali viac dbať na jej dostatočné posilňovanie. Pokiaľ slezina nie je v dobrej kondícii, teda možno povedať, že má málo qi, tak sa to môže prejaviť zníženou obranyschopnosťou, menšou odolnosťou voči infekciám, častým nachladnutím, chronickým zahlienením, zhoršeným krvným obrazom, a v neposlednom rade aj stratou koncentrácie, studenými rukami, opuchmi, bledosťou tváre a väčšou emočnou zraniteľnosťou.  

Čo slezinu poškodzuje?

Sú to hlavne potraviny zachladzujúce, zvlhčujúce a ťažko stráviteľné. Mnohí z nás sa snažíme stravovať čo najzdravšie, avšak občas nám chýba správne nasmerovanie.

Čo jesť? Ako si to pripraviť? Kde tie „správne“ potraviny nájsť a podobne? Tu je niekoľko rád ako na to podľa TCM.

Slezine najviac vadí priemyselne spracovaný biely cukor a všetky produkty z neho vyrobené: sladkosti, čokoláda, cukríky, limonády, kola a pod. Jedlá z bielej múky ako chlieb, pečivo a cestoviny. Ďalšími potravinami sú syry, mlieko a jogurty vyrobené z pasterizovaného kravského mlieka. Naopak domáce mlieko a čerstvé výrobky z neho sú v malom množstve zdraviu prospešné. Konzumácia surového ovocia (kivi, banány, pomaranče) a zeleniny, svojou chladnou povahou poškodzujú qi sleziny a yang obličiek, čim prichádzame o vitalitu, výkonnosť, kondíciu ale aj sexuálny apetít. Ideálne je zeleninu alebo ovocie trocha povariť. Problematické sú aj priemyselne spracované potraviny ako konzervy, mrazené polotovary, ľadové nápoje a pod. Škodia jej tiež fritované alebo smažené jedlá ako napríklad naše obľúbené hranolky.

Slezina neznáša extrémy. Preto jej škodí málo pohybu, sedenie, nadbytok živočíšnej stravy, stres, nadmerné premýšľanie, analyzovanie a starosti. Tu mi nedá nespomenúť, že rolou sleziny nie je len výroba oživujúcej energie z potravy, ale i emocionálna strava musí byť slezinou strávená a premenená na vitálnu qi! Roztržitosť je chorobou tohto sveta. Stále sa v myšlienkach niečím zaoberáme, lietame do budúcnosti, minulosti a prehliadame ozaj dôležité aspekty prítomnosti. Strácame schopnosť koncentrovane premýšľať a konať. Slezina sa tým neustále oslabuje až to môže viesť k depresívnym sklonom a náladám.

Čo naopak slezine prospieva?

Miluje pravidelnosť a jednoduchosť!

Deň začať teplými raňajkami, polievkami alebo kašami. Typickou chuťou elementu zeme je sladká chuť. Avšak netešme sa, nemyslí sa tým čokoláda alebo zákusky. Pod pojmom „sladká chuť jedál“ sa myslia potraviny, ktoré vyživujú a harmonizujú organizmus. Podporujú tvorbu štiav a svojou sladkou povahou pôsobia na človeka uvoľňujúco, hlavne pri emočnom vypätí a strese.  

Všetko pozitívne, čo bolo o sladkej chuti povedané, sa týka potravín  zo skupiny obilnín, strukovín, vybraných druhov mäsa, zeleniny a ovocia. Sladidlá typu med alebo javorový sirup majú tiež sladkú povahu a určite nám aj veľmi chutia, no treba ich používať s mierou! Pri nadmernom užívaní príliš sladkých pokrmov, vrátane veľkého množstva ovocia a prírodných sladidiel, alebo pri zvýšenej konzumácii mliečnych výrobkov, hrozí neprimerané zavlhčenie sleziny a z toho vyplývajúce problémy. Môže prísť k zadržiavaniu vody v organizme (nadváha, celulitída, pocit ťažkých nôh, nafukovanie, kašovitá stolica a pod.) Preto je nevyhnutné si potraviny vyberať podľa momentálnych potrieb a požiadaviek nášho organizmu.

Slezinu posilňujú varené, málo korenené jedlá s jemnou vyváženou chuťou. Ideálne sú mixované krémové polievky pripravené zo sezónnej zeleniny. S elementom zeme je spojené neskoré leto, ktorému svedčí farba oranžová, hnedá a žltá. Tomu zodpovedá konzumácia koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen), dyňa hokkaido, sladké zemiaky (batáty), cvikla. Z obilnín sú ideálne prirodzene bezlepkové druhy ako kukurica, proso (pšeno), ryža, pohánka, amarant alebo quinoa. Mäso podporuje tvorbu qi. Hovädzie patrí k elementu zeme veľmi významne, no najlepšie je ho konzumovať v malých porciách alebo upravené do formy domácich vývarov či polievok. Vhodné je aj kuracie, králičie, teľacie aj kačacie mäso alebo husacina. Z bylín sú prospešné aníz, fenikel, slez, repík, rumanček, žihľava. Koreniť možno kmínom, paprikou, šafránom, štipkou kari.

Slezine prospieva dostatok pohybu, chôdza, joga, živá a varená strava, teplé raňajky, melta namiesto kávy a mierny pôst, ktorý je pre tento čas celkom aktuálny. Obmedziť prísun mäsa, jesť naklíčené strukoviny, do jedál pridávať prvé jarné bylinky (púpava, žihľava) a pridať snahu starostlivo triediť tiež našu mentálnu potravu. Môžeme teda konštatovať, že slezina z hľadiska TCM nás nabáda žiť striedmo a jesť potraviny sladkej chuti v miere prospešnej celému organizmu.    

Cnosti elementu Zeme                 

Dôveryhodnosť, úprimnosť, pravdovravnosť sú cnosti elementu zeme, ktoré ho posilňujú a rozvíjajú. Obavy, výčitky svedomia a pochybnosti ho naopak silno zraňujú. Pokúsme sa sústrediť na to dobré v nás, aby sme v dnešných pohnutých časoch dokázali priniesť do svojich rodín kľud a blízkosť. Pokúsme sa znovu nájsť a vrátiť ku svojim koreňom a do svojho stredobodu. Tak ako element zeme predstavuje stred, istotu a rovnováhu, buďme i my oporou a pevným bodom pre naše deti a rodiny. 

Odkaz:

https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/harmonicke-stravovani

Literatúra:

Vladimír Ando, Klasická Čínska Medicína I, Svítaní, (2005)

Pavel Valíček a kol., Léčivé rostliny v Tradiční Čínské Medicíne, Svítání, (1998)

Radomír Rúžička, Rudolf Sosík, Tradiční Čínska Medicína pro 21. století, Poznání, (2009)

Barbora Temelie, Výživa podle peti elementú, Eugenika, Bratislava, (2017)

Peter Deadman, A Manual of Acupuncture: http://www.amanualofacupuncture.com

Peter Deadman, Žijte dobře, žijte dlouho, TCM POINT s.r.o, (2018), Police nad Metují

Návrat hore