Imunita Optikou TCM – časť II

23. marca 2025

Ďalší článok zo série o obranyschopnosti organizmu, plynule nadväzuje na svoju I. časť, v ktorej sme podrobnejšie začali preberať jednotlivé orgány posilňujúce imunitu. Ako som už spomínala, z hľadiska TCM sú pre tento účel najdôležitejšie tri energetické orgány – slezina, pľúca a obličky. Slezina ako predstaviteľ elementu zeme má rada pravidelnosť a uprednostňuje teplé, varené jedlá sladkej chuti (len pre zopakovanie). Nezabúdajme však, že nielen jedlom sme živý, ale aj naše emócie, myšlienky a duševný stav, vplývajú na zdravotný stav človeka rovnako ako prijatá potrava. Slezina a žalúdok majú za úlohu pretvoriť potravu – aj tú mentálnu –  na vitálnu qi, ktorá nás živý a chráni.

Pľúca Fei (fej)     

            Ďalší orgán podieľajúci sa podpore imunity sú pľúca. Spolu s hrubým črevom prináležia elementu kovu. Priraďuje sa k nemu biela farba, bioklimatický faktor suchosť a ostrá chuť. Pľúca abstrahujú qi z prostredia dýchaním. K energii transformovanej z potravy pridajú energiu získanú zo vzduchu a distribuujú ju po celom tele. Súčasťou tejto energie je aj niekoľko krát zmieňovaná obranná energia – wei qi, ktorá obaľuje naše telo do „neviditeľného plášťa“, ktorý nás chráni pred všetkými rušivými klimatickými a chemickými vplyvmi, rovnako pred žiarením, ale aj konfliktami a nehodami. Z čínskeho hľadiska totiž nehoda nie je náhoda, ale priamy dôsledok slabej imunitnej qi. Nehody, choroby a konflikty – nešťastia, ktoré sa človeku prihodia –  majú svoj pôvod v negatívnych činoch, slovách a myšlienkach, ktoré zanechávajú svoje odtlačky na duši. Dôsledkom toho je oslabenie imunitnej energie a s tým spojené bolestné skúsenosti. Naopak dobré skutky a myšlienky, vedú k vnútornému bohatstvu a teda posilneniu obranyschopnosti organizmu.   

Čo pľúcam prospieva?

  • dlhozrnná ryža, pšeno, jačmeň, pšenica, pšeničné klíčky, amarant, quinoa
  • tofu, fazule mungo a adzuki, hrášok, klíčky z mungo fazule, šošovica, biela fazuľa
  • zelená listová zelenina, špenát, karfiol, dajkon, jarná cibuľka, pór, uhorka, cuketa, mrkva, cvikla, zeler, lotosový koreň
  • jablká, hrušky, moruša, ostružiny, kustovnica, čerstvé figy, marhuľa, broskyňa, jahoda, avokádo, hrozno, ananás, slivka, banán
  • bravčové mäso, králičie, kaviár, husacina, mušle
  • sezam (ideálne čierny), gomasio, sezamový olej, pupalkový alebo ľanový olej
  • med, melasa ako vhodné sladidlá
  • morské riasy, zelený jačmeň, huby, bambusové výhonky, sójové mlieko

Z vyššie spomenutého vyplýva, že pre správne fungovanie pľúc je nutný dostatočný príjem zeleniny, ovocia, tekutín, mäsa, olejov, obilnín a strukovín. Najvhodnejší spôsob úpravy je blanšírovanie, varenie v pare alebo dusenie. Ako všetci dobre vieme ochorenie Covid-19 zákerne ohrozuje práve naše pľúca a obete si vyberá aj medzi fajčiarmi, oslabenými a staršími jedincami. Preto má pravidelné posilňovanie jej dychovej aktivity veľký význam v prevencii tohto, ako aj iných, hlavne chronických respiračných ochorení.

Dychové cvičenia

Pľúcam významne prospievajú rôzne dychové cvičenia. Začíname s jednoduchým dýchaním do brucha, potom prechádzame do dýchania do bránice a na koniec do hornej časti pľúc. Dôležité je upriamiť myseľ na plynulé, neprerušované dýchanie a časom možno pristúpiť aj k náročnejším formám cvičení kombinovaných so zadržiavaním dychu.

Čo naopak pľúcam škodí?

Suchosť je významný bioklimatický faktor vplývajúci na funkciu pľúc a hrubého čreva. V našich zemepisných šírkach možno hovoriť o suchom vzduchu v prekúrených bytoch alebo klimatizovaných pracovných priestoroch. Rovnaký vysušujúci efekt na pľúca a našu kožu (jej funkcia je priamo kontrolovaná pľúcami), má aj konzumácia veľkého množstva teplých a horkých pochutín ako – káva, zelený čaj, červené víno a cigarety. V kontexte poškodenia pľúc nesmieme zabúdať na emócie. Ak je človek zaťažený smútkom alebo žiaľom dýchanie je slabé až plytké, čo sa prejavuje na hornej polovici tela zvesením ramien a znížením celkovej imunitnej energie. Preto je veľmi dôležité zachovanie pozitívneho naladenia mysle, dôvery v seba samého a v lepšie časy.

Obličky Shen (šen)

            Posledným z tretice energetických orgánov pozitívne pôsobiacich na obranyschopnosť organizmu sú obličky, ktoré spolu s močovým mechúrom prináležia elementu vody. Aj keď to znie akokoľvek zvláštne sú tiež aktívnou súčasťou nášho dychu. Asistujú konkrétne pri jeho nádychovej fáze. Obličky sú právom prirovnávané ku koreňom nášho života. Strážia našu životnú esenciu jing (ťing), predstavujúcu hlbokú formu energie, ktorá podporuje život človeka, a počas neho sa postupne spotrebováva. Máme dva druhy esencie. Prvá je zdedená a dostávame ju od rodičov. Tá už nikdy nepribudne len sa nám míňa. Druhá je osvojená, ktorú si vyrábame my sami interakciou s prostredím. Je to energia získaná z dýchania, prijímania potravy a tekutín. Ňou vieme krásne dopĺňať vzácnu rezervu zdedenej esencie.

Čím môžeme obličky posilniť a čo ich oslabuje?

  • ovos, špalda, kukurica, ryža  (možno ich pred použitím opražiť – dodá to yang)
  • nákypy, husté výživné polievky, dlhé vývary z kostí
  • malé tmavé fazule, cibuľa, cesnak, kapusta, batáty, koreňová zelenina
  • čerešne, datle, hrozienka, gaštany, vlašské orechy, mandle, broskyne, sušené ovocie
  • morské ryby, riasy
  • bazalka, škorica, aníz, šalvia, tymian, muškátový oriešok, kmín, kôpor

Mnohé z týchto potravín a korenín majú teplú povahu a tým vyživujú yang obličiek. Yangové aspekty obličiek predstavuje qi a teplo. Ak má človek túto oblasť oslabenú pociťuje chlad v nohách, v oblasti bokov a bedier. Ráno trpí bolesťami krížov, ktoré sa môžu rozhýbaním počas dňa zmierniť. Vzniká taktiež sklon k častému nočnému močeniu a môže dôjsť k oslabeniu libida. Ak je ich oheň slabý, nie sú ani slezina, ani žalúdok a ani pľúca dostatočne ohrievané a vzniká chlad a nedostatok qi. Naopak ak sa oheň vymkne kontrole, vnikajú pocity tepla, nepokoja, poruchy spánku a nervozita. Je teda zrejmé, že obličky v organizme kontrolujú  mnohé procesy, orgány, tkanivá a štruktúry. Ovplyvňujú kosti, kostnú dreň, mozog, zuby, vlasy, sluch aj uši. Majú tiež mimoriadny vplyv na sexuálnu oblasť, na plodnosť, schopnosť reprodukcie a potenciu. Preto by sa starostlivosť o kondíciu našich obličiek mala stať prioritou číslo jeden.

Strach

Všadeprítomná emócia strachu je v súčasnosti veľmi aktuálna. Pociťujeme ju na vlastnej koži viac ako kedykoľvek pred tým. Nikto z nás nevie koľko a do kedy ešte táto neistota okolo koronavírusu potrvá. Máme strach o svojich najbližších, ale aj o seba samých.  Nevieme aký dopad budú mať všetky opatrenia na naše životy, na zamestnanie, ale aj celú spoločnosť. Tieto existenčné strachy priamoúmerne zaťažujú naše podvedomie, presakujú pomaly do nášho vedomia a ničia krásu každodenného zázraku života. Príliš veľa neistôt a strachov oslabuje naše obličky a tým nás zasahuje na najcitlivejšom mieste. Preto si myslím, že je veľmi dôležitý náš vlastný vnútorný pokoj, lebo nič z vyššie spomenutého nemôžme nijako ovplyvniť. Jediné čo nám v tejto situácii zostáva, je Dôvera v život a posilňovanie našich vlastných obranných schopností. Nádych a výdych spolu s tlkotom srdca je istota na ktorú môžeme odvážne vsadiť všetky naše karty. Želám nám všetkým veľa psychických a fyzických síl, aby nás nič nevykoľajilo z trajektórie rovnováhy, ktorá sa rovná nášmu zdraviu. 

Odkaz:

http://www.tcmclinic.sk/tradicna-cinska-medicina-a-imunita.html

Literatúra:

Vladimír Ando, Klasická Čínska Medicína I, Svítaní, (2005)

Pavel Valíček a kol., Léčivé rostliny v Tradiční Čínské Medicíne, Svítání, (1998)

Radomír Rúžička, Rudolf Sosík, Tradiční Čínska Medicína pro 21. století, Poznání, (2009)

Barbora Temelie, Výživa podle peti elementú, Eugenika, Bratislava, (2017)

Peter Deadman, A Manual of Acupuncture: http://www.amanualofacupuncture.com

Peter Deadman, Žijte dobře, žijte dlouho, TCM POINT s.r.o, (2018), Police nad Metují

Návrat hore